Користувачі
вирішують скинути налаштування телефону, якщо він починає зависати та
некоректно працювати. Також хард-ресет необхідний перед продажем та передачею
пристрою іншій особі. Але як не втратити всю особисту інформацію? Апаратне
скидання видаляє всі дані користувача, тому необхідно попередньо створити
резервну копію. У статті ви знайдете дві універсальні інструкції для Android та
iPhone.
Правильне скидання
Android-смартфона
Спочатку розповімо про правильну послідовність дій на смартфонах Андроїд. Посібник застосовується до будь-яких моделей, але назви розділів у них різні. В основу інструкції покладено «чистий» Андроїд, без фірмових оболонок. Тому власники смартфонів Google і Motorola можуть повторювати кожен пункт без ризику помилитися. Для демонстрації взято операційну систему Android 16. Це актуально й для Андроїда 17.

Створення резервної копії
Починаємо з
копіювання фото та відео:
- Відкриваємо
Google Фото, у правому верхньому куті натискаємо на іконку користувача.
- Переходимо до
розділу «Копіювання в хмару» і ставимо галочку навпроти рядка «Автоматично
копіювати в хмару фотографії та відео з цього пристрою». Нижче вказуємо
обліковий запис для копіювання та якість.
- Чекаємо, коли
внизу з’явиться повідомлення, що копіювання в хмару завершено.
Тепер потрібно
зберегти чати в месенджерах. У WhatsApp натискаємо на три крапки у правому
верхньому куті та вибираємо «Налаштування». Далі «Бесіди» – «Резервна копія».
Перевіряємо, чи правильно вказано обліковий запис Google. Натискаємо на велику
зелену кнопку «Створити резервну копію».
У Viber шлях
такий: «Ще» у правому нижньому куті, «Налаштування» – «Обліковий запис» –
«Резервне копіювання». Вказуємо обліковий запис, відмічаємо фото та відео за
бажанням. Натискаємо на фіолетову кнопку «Створити зараз».
Перед тим як
скинути налаштування телефону, необхідно скопіювати SMS, контакти, дзвінки,
окремі користувацькі налаштування. Як це зробити:
- Відкрити
«Налаштування» – «Система».
- Натиснути
«Резервне копіювання».
- Поставити галочки
навпроти «Документи» та «Інші дані на пристрої». Навпроти «Фото та відео» вже
має світитися зелений значок, якщо вищеописана синхронізація в Google Фото
пройшла успішно.
- Пересунути
повзунок навпроти «Створювати резервні копії інших даних з пристрою». Вибрати
«Повідомлення», «Журнал дзвінків», «Налаштування пристрою».
Щоб точно не пропустити важливу інформацію, повертаємося на попередню сторінку й натискаємо на велику зелену кнопку «Почати копіювання». Вводимо пароль і чекаємо завершення процедури.

Вихід з облікового запису Google
Наступний крок – вийти з облікового запису Google, інакше
під час початкового налаштування система вимагатиме пароль. У меню налаштувань
відкриваємо «Паролі, ключі доступу та облікові записи».
Переглядаємо
список облікових записів, натискаємо на Google і вибираємо «Видалити обліковий
запис». Підтверджуємо дію. Повторюємо кілька разів, якщо на смартфоні збережено
кілька облікових записів.
Виконання скидання
Тепер – безпосередньо скидання до заводських
налаштувань. Коли особисті дані в безпеці у хмарному сховищі, можна здійснити
hard reset. Перед цим краще зарядити пристрій до 50% і вище. Правильні дії на
«чистому» Андроїді:
- Відкриваємо
«Налаштування» – «Система» – «Скидання налаштувань».
- Внизу натискаємо
«Скидання до заводських налаштувань».
- Переглядаємо
список даних, які будуть видалені з пристрою.
- Натискаємо на
блакитну кнопку «Видалити».
- Вводимо пароль і чекаємо, коли гаджет перезавантажиться.

На смартфонах Samsung
потрібно відкрити «Загальне управління» – «Скидання» – «Скидання до
заводських налаштувань». Ввести пароль або пін-код, натиснути «Видалити все».
На Xiaomi, Poco
та Redmi дії такі: «Про телефон» – «Скидання налаштувань» – «Стерти всі дані».
На Realme, Oppo,
OnePlus
шлях виглядає так: «Додаткові налаштування» – «Створити резервну копію та
скинути» – «Скинути налаштування».
Після успішного
скидання з’явиться майстер налаштування. Потрібно з нуля налаштувати девайс, як
після покупки. А ще –
відновити дані. Як це зробити – розповідали в цьому матеріалі.
Покрокова інструкція для iPhone
На Айфонах дії
схожі, хоча мають свою специфіку. Принцип однаковий на нових і б/в смартфонах.
Потрібно зберегти особисті дані та виконати апаратне скидання. Почнемо з
бекапу:
- У «Налаштуваннях»
заходимо в особистий обліковий запис Apple (перший розділ зверху).
- Натискаємо
«iCloud» – «Резервне копіювання в iCloud» – «Увімкнути».
- Повертаємося до
найвищого пункту й виходимо з облікового запису. Вводимо пароль від Apple ID і
натискаємо «Вимкнути». Відмовляємося від збереження копії даних.
- Переходимо в «Основні» – «Перенесення або скидання iPhone». Вибираємо «Стерти вміст і налаштування». Вводимо код-пароль і підтверджуємо дію.

Таким чином
налаштування телефону будуть скинуті, і під час наступного увімкнення з’явиться
екран з початковим входом.
Висновки
Отже, під час
видалення налаштувань на смартфоні зникають і особисті дані. Ефективне рішення – створити попередній бекап. Якщо пристрій
завис, а система не реагує, допоможе вхід у Recovery Mode. Майте на увазі, що
звідти можна скинути налаштування до заводських, але при цьому також зникнуть і
користувацькі дані.
Добре, якщо перед цим було виконано автоматичне резервне копіювання. Збережеться все, що синхронізувалося через Google Фото, Google Contacts та Google Диск (на Андроїд) На Айфоні можна буде відновити дані через iCloud (за умови попереднього успішного копіювання).

Рекомендуємо
налаштовувати щотижневе резервне копіювання у WhatsApp та Viber. У Telegram
нічого робити не потрібно: цей месенджер працює за принципом хмарного сховища.
Листування автоматично з’являється на будь-якому пристрої, з якого здійснюється
вхід.
Написати коментар